High Five voor deze…
Kanjers van kustroutes




Kun je niet kiezen tussen een roadtrip en een verkoelend briesje uit zee? Dan ga je toch voor beide. De wereld kent diverse legendarische kustroutes. En ze hebben elk zulk adembenemende uitzichten, dat je er acuut een duik in zee wilt nemen. Stap maar in!

Kun je niet kiezen tussen een roadtrip en een verkoelend briesje uit zee? Dan ga je toch voor beide. De wereld kent diverse legendarische kustroutes. En ze hebben elk zulk adembenemende uitzichten, dat je er acuut een duik in zee wilt nemen. Stap maar in!

1. Chapman’s Peak Drive, Zuid-Afrika

Deze route is niet zo heel erg lang, maar z’n uitzichten en kronkelige weg maakt ‘m tot een van de mooiste ter wereld. Bezoek je Kaapstad in Zuid-Afrika, dan mag je Chapman’s Peak Drive niet missen. De route loopt van de westkant van Kaapstad via de kust naar het plaatsje Noordhoek richting Kaap de Goede Hoop. Omdat je er links rijdt, kun je het beste de route starten in Noordhoek. Dan kun je gemakkelijker stoppen bij al die waanzinnige uitkijkpunten, zoals Josie Lookout en Chapman’s Point.



2. Highway No. 1, Californië, VS

Een van de mooiste kustwegen loopt van San Franciso naar Los Angeles (rijd hem ook in deze richting). Stop onderweg bij prachtplaatsjes als Carmel en Monterey, ervaar de mooie en bochtige ‘17 Mile Drive’ en trek aan de rem bij Big Sur, het ruige en mooiste stuk van de route. De rotsen en kliffen lijken er zo uit de wilde oceaan te komen. Heb je geluk dan zie je op het strand een legioen zeehonden en -robben.



3. Great Ocean Road, Australië

Ook Australië gooit hoge ogen. De Outback en Ayers Rock zijn zeker bijzonder, maar voor de mooiste route langs de kust vertrek je vanuit Melbourne richting Adelaide. De feitelijke route start in Torquay en slingert 340 km langs de spectaculaire kust met z’n mooie baaien en natuurlijke fenomenen als The Twelve Apostels, twaalf uit zee rijzende rotsen. Wil je er goed van genieten, overnacht dan ergens halverwege. Bijvoorbeeld in het voormalige vissersdorp Warrnambool.



Ga down under met deze rondreis

4. Amalfikust, Italië

Dichter bij huis treffen we zulke kanjerroutes ook aan. Onder Napels ligt het schiereiland van Sorrento. Het deel tussen prachtdorp Positano en Vietri sul Mare, aan de zuidkant van het schiereiland, wordt beschouwd als de mooiste kustweg van Europa. De autoweg slingert zo’n 50 km langs verleidelijke baaien en door pastelkleurige dorpen die zich aan de steile rotswanden vastklampen. Stop onderweg bij een minikraampje met vers fruit of zelfgemaakte limoncello, en ruik er de bloesem van de citroenplanten.



Check ons aanbod rond de Amalfikust

5. Ring of Kerry, Ierland

Het is groen, fantastisch mooi en steelt de harten van alle roadtrippers. Die volgen maar liefst 179 kilometer lang de grillige kust van het schiereiland Iveragh in het Ierse County Kerry. De naam zegt het al: je er maakt een rondje. De Ring of Kerry begint en eindigt op hetzelfde punt: Killarney, een dorp waarvoor je zeker even uit de auto moet stappen. Al is het maar voor de immens populaire croissants en Franse taartjes van Petit Delice (41-42 High Street).

Met de klok mee

De Franse patissiers zijn genomineerd voor de Irish Restaurants Awards 2017. Un bon startpunt dus. Rijd het rondje met de klok mee (links rijden), dan zit je niet ingeklemd tussen de touringcars die alle het rondje juist andersom doen. Geniet er onderweg van een diepgroen berglandschap, ruige kliffen, ongerepte stranden, middeleeuwse ruïnes en verstilde dorpjes.



8-daagse Fly & Drive

X


Colofon

Uitgever

TravelXL

E info@travelxl.nl



Realisatie, vormgeving en techniek

Ruud Slagmolen Copy, Concept & Creatie / Delft

Vadding Len Blonk / Leiderdorp



Fotografie

Ruud Slagmolen, Shutterstock en anderen



Distributie

Circa 82.000


Deze online Inspirations produceren wij met de grootste zorg. Maar aanbieders van producten en diensten kunnen hun aanbod en prijzen veranderen. De uitgevers kunnen daarom geen aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele onjuiste of achterhaalde gegevens. Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van TravelXL.