Eerst Napels zien…
Wij inspireren je graag!
City Sensations
Travel Report:
Laid back in Los Angeles





Reisburo Katwijk

Princestraat 8

2225 GB Katwijk

T 071-4014300

E info@reisburokatwijk.nl


Colofon

Uitgever

TravelXL

E info@travelxl.nl


Realisatie, vormgeving en techniek

Ruud Slagmolen Copy, Concept & Creatie / Delft

Vadding Len Blonk / Leiderdorp


Fotografie

Ruud Slagmolen, Shutterstock en anderen


Distributie

Circa 82.000

Deze online Inspirations produceren wij met de grootste zorg. Maar aanbieders van producten en diensten kunnen hun aanbod en prijzen veranderen. De uitgevers kunnen daarom geen aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele onjuiste of achterhaalde gegevens. Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van TravelXL.



City sensations




Van het zinderende Jaipur tot het klassieke Sevilla; welke steden je ook bezoekt, het leven staat er nooit stil. Ook al zijn ze gevormd door de geschiedenis, ze blijken altijd in staat zichzelf te verjongen. Met wijken die zich transformeren, met nieuwe restaurants en shops, en met opmerkelijke trends die bezoekers en bewoners voortdurend inspireren. Vier ‘sensations’ om verliefd op te worden.

Van het zinderende Jaipur tot het klassieke Sevilla; welke steden je ook bezoekt, het leven staat er nooit stil. Ook al zijn ze gevormd door de geschiedenis, ze blijken altijd in staat zichzelf te verjongen. Met wijken die zich transformeren, met nieuwe restaurants en shops, en met opmerkelijke trends die bezoekers en bewoners voortdurend inspireren. Vier ‘sensations’ om verliefd op te worden.

Montréal: hipsters en stokoud

De meest hippe wijk van het Canadese Montréal is Plateau Mont Royal, kortweg Le Plateau. De wijk toont een mix van kunstenaars, gezinnen, studenten en hipsters. Het laid back ‘je ne sais quoi’ karakter komt hier tot uiting in de relaxte sfeer, de eigengereide straatkunst en de gezellige terrasjes op de uitgestrekte Boulevard St. Laurent. De Victoriaanse huizen, met hun smeedijzeren balkons en wenteltrappen, en de weelderige pleintjes dragen bij aan het gemoedelijke karakter van de wijk met z’n Franse flair. Onthaasten? Ga naar Café Falco, een adresje waar ze geen cappuccino of latte serveren, maar uitsluitend slow coffee: koffie uit de siffon.


Eeuwenoude slenterstraten

Een heel ander beeld toont Vieux-Montréal, tussen het centrum en de oever van de St. Lawrence rivier. Dit oude gedeelte was ooit omringd door stadsmuren. Die zijn er inmiddels niet meer. De sfeer van toen hangt er nog. Dankzij de met kasseien geplaveide straten en hun eeuwenoude gebouwen. Na Parijs is Montréal de stad met de meeste Franstalige inwoners ter wereld. Of eigenlijk tweetalig, want iedereen spreekt er ook Engels.



Check ons aanbod in Montréal


Maak kennis met Montréal



Jaipur: pretty in pink

Geronk, getoeter en geblèr… Het straatbeeld van Jaipur kenmerkt zich door een vrolijke chaos. Voorbijsnellende scooters, afgeladen fietstaxi’s en een enkele kameel doen nauwelijks moeite elkaar te ontwijken. In dat opzicht toont de stad in deelstaat Rajasthan geen verschil met andere Indiase steden. Wél in kleur. Al meer dan een eeuw staat Jaipur bekend als The Pink City, sinds 1875 toen alles roze werd geschilderd als gebaar van welkom voor het bezoek van de prins van Wales. Of je wilde of niet, je voorgevel werd gewoon ‘Pretty in Pink’.

Prinsheerlijk slapen

Bijzonder is de Hawa Mahal, een gevel met 953 ramen, verdeeld over vijf verdiepingen. Hier konden de haremvrouwen van de Maharadja, de Indiase vorst, de jaarlijkse parade bekijken, zonder dat zij vanaf de straat werden gezien. Beleef er ook de luxe van de Maharadja. Overnacht in een van de vorstelijke paleizen. Buiten het centrum vindt je het schitterend gelegen Rambagh Palace Hotel. Wat het logeren nog leuker maakt, is dat je er wellicht ook de vorst nog tegen het lijf loopt. Want buiten Europa is India het enige land waar je kunt logeren in paleizen die hier en daar nog door de oorspronkelijke eigenaars worden bewoond.



Check Rambagh Palace Hotel

10 things to do in Jaipur



Charleston: Amerika’s zuidelijke charme

De sfeer en de charme van het oude Amerikaanse zuiden proef je nog steeds in het historische Charleston, de tweede stad van South Carolina. Door de vooroorlogse architectuur en het prachtig landschap voelt het alsof de tijd er heeft stilgestaan. Slenter er langs de imposante huizen aan Rainbow Road, door het sfeervolle French Quarter, over The Battery met z’n wallen en promenade langs het water, en wip er even een mysterieus kerkhof op. Er zijn speciale spookwandelingen die je meenemen naar het leven (en de dood) van de piraten die de stad terroriseerden en die uiteindelijk op deze kerkhoven de galg ontmoetten.

Katoenplantage

Iets buiten de stad ligt Drayton Hall, ooit het hoofdkwartier van de meer dan honderd verschillende Drayton plantages in Georgia en South Carolina. Het huis behoort tot een van de oudste plantation homes in Amerika. Park en mansion zijn zeker de moeite waard om er een halve dag voor uit te trekken.



Combineer Charleston met de rondreis ‘American Heritage’

Bekijk Charleston



Sevilla: alles uit het leven halen

Sevilla is de stad van de flamenco, van Figaro, van Don Juan en van Carmen. Een stad dus die tot de verbeelding roept. Niet verwonderlijk, want als het om mooie Spaanse steden gaat, spant Sevilla zeker de kroon. Ook mede dankzij het imposante Plaza de Espana. Laat je meevoeren op het ritme van de klapperende castagnetten en bezoek een van de vele tapasbars. Bestel er een sherry en enkele van die overheerlijke hapjes, en geniet van de trotse bewoners die er met regelmaat hun vurige flamencodans beoefenen. Olé.

Slenterwijk Santa Cruz

Het historische hart van de stad is één groot openluchtmuseum, met prachtige monumenten, zoals de enorme Gotische Kathedraal en het Alcazar paleis. Cultuur snuiven? Bezoek het ‘Museo de Bellas Artes’, na het Prado in Madrid het belangrijkste kunstmuseum van Spanje. Maar de cultuur vind je ook in de smalle straatjes en steegjes van de wijk Santa Cruz of tijdens een tochtje op de Gualdalquivir rivier. Wat je ook overdag doet, je komt altijd weer terug bij zo’n sfeervolle tapasbar. Om samen met de inwoners van de stad ‘alles uit het leven te halen’.



Check ons aanbod in Sevilla

Haal alles uit Sevilla