Go West: trek de natuur in!
Wij inspireren je graag!
Slow Travel in de City!
FOX zet families centraal
Travel Report:
Droomeiland Brač






Colofon

Uitgever

TravelXL

E info@travelxl.nl


Realisatie, vormgeving en techniek

Ruud Slagmolen Copy, Concept & Creatie / Delft

Vadding Len Blonk / Leiderdorp


Fotografie

Ruud Slagmolen, Shutterstock en anderen


Distributie

Circa 82.000

Deze online Inspirations produceren wij met de grootste zorg. Maar aanbieders van producten en diensten kunnen hun aanbod en prijzen veranderen. De uitgevers kunnen daarom geen aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele onjuiste of achterhaalde gegevens. Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van TravelXL.



Inspirations

Al in de Romeinse tijd was de Adriatische kust toevluchtsoord voor levensgenietende keizers en wijnbouwers. Die ontdekten toen al hoe mooi en zonnig het eiland Brač is. TUI introduceert dit droomeiland nu als nieuwe vakantiebestemming. Wij konden niet wachten om te gaan kijken.

Zonnig en aangenaam

Brač is het op twee na grootste eiland in de Adriatische zee. Het eiland is 40 km lang en 13 km breed. En om maar meteen met het grootste voordeel te beginnen: het krijgt meer dan 2.700 uren zon per jaar. In de zomer maar liefst negen tot twaalf uur. Dat maakt Brač tot het zonrijkste gebied van de Adriatische kust, vanaf het vroege voorjaar tot het late najaar. En ’s zomers schommelt de temperatuur rond de 24° Celsius.


Ideaal snorkelen en dobberen

De aangename temperatuur zorgt ook voor heerlijk zeewater. Het azuurblauwe water is zo helder, dat je er uitstekend kunt snorkelen. Zelfs op een diepte van vijf meter kun je de bodem nog steeds met het blote oog zien. En omdat er nauwelijks een branding is, kun je er ook heerlijk - laid back - dobberen op je luchtbedje.


Gouden stranden

Het eiland heeft een 175 km lange en zeer afwisselende kustlijn met veel inhammen waar je kleine, intieme stranden vindt. Vaak bestaan ze uit (fijne) kiezels, maar er zijn ook diverse zandstranden, zoals bij Supetar en Lovrecina. In het zuiden, bij het oude en schilderachtige stadje Bol, ligt het strand Zlatni Rat, wat gouden hoorn betekent. Die vorm heeft het ook. Het strand behoort tot een van de mooiste ter wereld. Omdat het lang en smal is kun je heel gemakkelijk een plekje vinden uit de wind. Het is er immers altijd aan één kant windstil. Maar die wind maakt deze plek ook ideaal voor wind- en kitesurfers.


Beroemde steensoort

Wist je dat het eiland bekend staat om z’n beroemde steensoort dat zeer wit is en minder poreus dan het Italiaanse marmer? Deze steensoort vind je overal op het eiland terug: vrijwel alle gebouwen zijn ermee gebouwd. Je kunt er ook leuke souvenirs van kopen. Diezelfde steensoort is ook gebuikt voor veel beroemde witte gebouwen in de wereld. De bekendste is Het Witte Huis in Washington D.C.


Wandelen en slenteren

Vergeet ook niet het binnenland in te gaan. Het eiland heeft uitgestrekte pijnboombossen en vruchtbare dalen met wijngaarden, perfect voor mooie wandelingen. Door het bergachtige karakter heb je vaak een fantastisch zicht op het landschap en de Adriatische kust. Slenter ook door de mooie stadjes, zoals het eerder genoemde Bol en het noordelijke Supetar, het culturele en toeristische centrum van het eiland. In en rond de oude haven bevinden zich veel sfeervolle restaurants. En wil je een dagje naar de stad Split op het vasteland, dan pak je vanaf Supetar de snelle veerboot. Heb je er meteen een leuke boottocht over de azuurblauwe zee bij.


Alle kanten uit

Voor elk type vakantieganger biedt TUI de juiste accommodatie. Families kunnen bijvoorbeeld goed terecht bij het All Inclusive Bluesun Bonaca*** in Bol met familiekamers, entertainment. Koppels raden wij Bluesun Elaphusa**** in Bol aan. Kies je voor kleinschalig en ultiem comfort, dan is Resort Velaris**** een goede optie of het unieke Villa Adriatica**** (zie foto), beide in Supetar. Ook leuk in Bol: de Boutique camping Nono Ban***. TUI fly vliegt vanaf 12 mei tot en met 6 oktober rechtstreeks vanaf Rotterdam naar Brač.




Check ons aanbod op Brač