Zonnig Madrid: de hele dag fiësta
Ons Inspiratie Prikbord
10 mooiste stilteplekken van Europa
Travel Report: Corfu en Zakynthos


Colofon

Uitgever

TravelXL

E info@travelxl.nl


Realisatie, vormgeving en techniek

Ruud Slagmolen Copy, Concept & Creatie / Delft

Vadding Len Blonk / Leiderdorp


Fotografie

Ruud Slagmolen, Shutterstock en anderen


Distributie

Circa 82.000

Deze online Inspirations produceren wij met de grootste zorg. Maar aanbieders van producten en diensten kunnen hun aanbod en prijzen veranderen. De uitgevers kunnen daarom geen aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele onjuiste of achterhaalde gegevens. Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van TravelXL.10 mooiste stilteplekken van Europa
Rust wordt steeds meer een belangrijk aspect bij de vakantiekeuze. Maar waar is het nog rustig in Europa? Waar kun je nog ongestoord genieten van je bestemming, zonder terecht te komen in een stroom met voortdurend selfie makende toeristen? Op slechts enkele uren rijden of vliegen vonden we deze 10 unieke stilteplekjes. .

Rust wordt steeds meer een belangrijk aspect bij de vakantiekeuze. Maar waar is het nog rustig in Europa? Waar kun je nog ongestoord genieten van je bestemming, zonder terecht te komen in een stroom met voortdurend selfie makende toeristen? Op slechts enkele uren rijden of vliegen vonden we deze 10 unieke stilteplekjes.

1. IJsland: Glymurwaterval

IJsland trekt steeds meer bezoekers aan. Niet alleen vanwege het magische noorderlicht, ook door de overweldigende natuur. Alhoewel je op heel veel plekken nog één kunt zijn met de natuur. Maak bijvoorbeeld een wandeling - eerst via een boomstam met ketting de rivier de Botnsá over - naar de majestueuze Glymurwaterval. Na een spectaculaire klim langs een smalle, bemoste kloof zie je hoe de waterval zich tweehonderd meter de diepte in stort. Ook tijdens de autorit langs de zuidkust naar Kirkjubaerjarklaustur wisselen lavavelden, watervallen, grasvlaktes en gletsjers elkaar af.

Rondreis IJsland


2. Noorwegen: Bergen

Van oudsher is het kleinschalige Bergen een stad die rondreizende mensen aantrekt. Ooit was het de thuishaven van ruige Vikingen die met hun snelle schepen rondzwierven om te handelen, te roven en te veroveren. Veel later zorgde de Duitse Hanze met hun koopmansgilde voor internationale bedrijvigheid. De Bryggen, de kleurrijke rij eeuwenoude koopmanshuizen, getuigt nog van dit roemrijke handelsverleden. De houten huizen staan met recht op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Ook tijdens de cruise met de nostalgische Hurtigruten doe je Bergen aan.


Met trein en hurtigruten naar de Noordkaap

3. Ierland: Wild Atlantic Way

De ruige westkust van Ierland is een route vol schiereilanden, kleine vissersdorpjes, hoge kliffen en spectaculaire uitzichtpunten. Met z’n 2.500 km is het de langst gemarkeerde kustroute ter wereld. Uiteraard stop je bij de Cliffs of Moher, een van de hoogste klifkusten van Europa. De iconische rotsen, onderdeel van een Unesco Global Geopark, strekken zich over 8 km uit en bereiken een hoogte van 214 meter. Overigens ben je niet de enige die er een kijkje komt nemen. Wat verderop is de stilte weer een feit in het onwaarschijnlijke landschap van de Burren. Het rotsachtige landschap laat je tal van prehistorische monumenten zien.


Maak een roadtrip door Ierland

4. Italië: Padua

Anders dan in Venetië zijn de toeristen hier duidelijk in de minderheid. In de straten en op de pleinen van Padua vind je het pure Italiaanse leven, la pura vita Italiana. Ga aan het einde van de dag naar het Prato della Valle, een van de grootste pleinen van Europa met grasvelden, waterpartijen en zo’n tachtig beelden van Italiaanse hotemetoten. Geniet er van het volkstheater op straat en in het park. Op de reling van een mooie brug wisselen vriendinnen de laatste nieuwtjes uit, aan het water ontluiken nieuwe liefdes, en op een bankje zijn twee dames, één met een poedel aan een riempje, druk met elkaar in gesprek. Als bij één de telefoon rinkelt, blijft de ander doorratelen. Totdat ze de hand van haar buurvrouw voor d’r mond krijgt gedrukt. “En nu rustig, jij!”

Onze rondreizen door Italië

5. Engeland: Cotswolds

Bezoek je dorpjes als Broadway en Chipping Campden, dan waan je je al snel op de set van een Miss Marple film. Het Engelste Engeland proef je in de Cotswolds. Het gebied ten noordwesten van Oxford is ook ideaal om relaxte wandelingen te maken. Volg gewoon een overschaduwd kiezelpad dat de loop van een smal riviertje volgt die murmelend met kleine stroomversnellingen z’n weg zoekt. Dankzij het recht van overpad mag je dwars over particuliere grond lopen. Zo doorkruis je weilanden met wuivend gras, gele brem, wilde bloemen en schapen waarvan je het rustgevende geblaat al in de verte hoort.

Rondreis Beautiful Engeland

6. Slovenië: Bled

Het water kabbelt relaxt als de bootsman je over het meer naar het piepkleine eilandje brengt. Het Sloveense Bled is het oude kuuroord van de royalty aan het smaragdgroene meer. Het ligt zo romantisch dat het lijkt alsof je een filmdecor binnenstapt. In het kristalheldere gletsjermeer ligt het kleine eiland met een statig pelgrimskerkje. En hoog op een rots biedt een machtige burcht ons een magnifiek uitzicht op de bergen, de dichte sparrenbossen en de wandelpaden langs de oevers. Slovenië wordt ook wel het ‘Toscane aan de andere kant van de Alpen’ genoemd. Naast meren en glooiende heuvels ook bergmassieven en zelfs een ondergrondse canyon.

Ons aanbod rond Bled

7. Frankrijk, Champagne: Hautvilliers

Toeren door de wijngaarden van Champagne betekent vooral genieten van vergezichten en blanc de blancs. Op je tocht naar de geboortegrond van de bubbels stop je in elk geval in het pittoreske dorp Hautvillers. Hier besteedde de benedictijn Dom Pérignon veel aandacht aan de tweede gisting op fles. Daardoor ontstond mousse. Met die vinding legde de monnik de basis van de huidige méthode champenoise. Als eerbetoon heeft champagnehuis Moët et Chandon z’n meest exclusieve champagne naar de benedictijn genoemd: Dom Pérignon. Aan de Avenue de Champagne in Epernay staat zijn standbeeld. Zijn grafsteen zie je in de kerk van Hautvillers, aan de voet van het hoofdaltaar.

Ons aanbod in Champagne

8. Spanje: Pedraza

De zware klok in de middeleeuwse kerktoren luidt van opwinding als je het historische Pedraza binnenwandelt. Alsof ‘ie wil zeggen: leven in de brouwerij! Een grijsaard kijkt op van zijn café solo, neemt een slokje en dut weer in. Het geheel ommuurde stadje ligt op de top van een heuvel, in het noordoosten van de provincie Segovia, zo’n 120 km van Madrid. Pedraza is het stadje dat in Spanje het meest middeleeuws is gebleven. De toegangsdeur van het robuuste, 15e-eeuwse kasteel toont nog steeds de puntige pinnen die ongewenste bezoekers moesten weren. En de gerestaureerde huizen met wapenschilden op hun sierlijke voorgevels tonen nog de weelde en vooraanstaandheid van hun vroegere bewoners. De houten balkons laten fleurige bloembakken zien, maar wel achter dikke, eeuwenoude tralies. Vandaag de dag staan de deuren echter wijd open. Zeker van de restaurants en cafés die heerlijke wijn met dito tapas serveren.

Maak een roadtrip in Spanje

9. Denemarken: kathedraal van Roskilde

Het is er buiten ook al stil, maar binnen kun je een spelt horen vallen. Niet verwonderlijk in een kathedraal dat als laatste rustplaats dienst voor menig Deense vorst. En in tegenstelling tot onze Nieuwe kerk in Delft kun je hier alle graven van de Deense vorsten bezoeken. Zoals de kapel van Christiaan IV, waar vijf tombes staan met onder meer die van hem en zijn vrouw Anne Catherine. De huidige kathedraal werd in de 12e en 13e eeuw gebouwd. Op één uitzondering na worden sinds de 15e eeuw alle leden van de Deense Koninklijke familie in de kathedraal van Roskilde begraven. Sinds 1995 staat de kerk op de lijst van Unesco met werelderfgoederen.

Bezoek Roskilde

10. Noorwegen: Hardangerfjord

De koningin van de fjorden is zonder twijfel de Hardangerfjord, met haar 120 km het langste fjord van Noorwegen. Rond het fjord kun je prachtige wandelingen maken. Klim bijvoorbeeld door fruitboomgaarden en loofbos naar een hoogvlakte met heidevelden en klaterende bergstroompjes. Aan het einde van de vlakte ligt, recht boven de Hardangerfjord, de heuveltop Bjørkeveten. Je tuurt in de onmetelijke diepte en het water in alle tinten blauw. De rotswanden lijken bijna verticaal omhoog uit het water te rijzen.

Autorondreis het beste van Noorwegen


Ook interessant:


Ook interessant: