Uitgever
TravelXL
Realisatie, vormgeving en techniek
Ruud Slagmolen Copy, Concept & Creatie / Delft
Len Blonk, Studio Vadding / Leiderdorp
Fotografie
Ruud Slagmolen, Shutterstock en anderen
Distributie
Circa 82.000
Deze online Inspirations produceren wij met de grootste zorg. Maar aanbieders van producten en diensten kunnen hun aanbod en prijzen veranderen. De uitgevers kunnen daarom geen aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele onjuiste of achterhaalde gegevens. Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van TravelXL.
Cookieverklaring
Wij meten hoe onze website wordt gebruikt. Dat doen wij met Google Analytics, een webanalyse-service die wordt aangeboden door Google Inc. (Google). Google Analytics maakt gebruik van cookies (bestandjes die op uw computer worden geplaatst) om te analyseren hoe gebruikers de website gebruiken. Wij hebben Google Analytics privacy vriendelijk ingesteld conform de “Handleiding privacyvriendelijk instellen van Google Analytics” van de Autoriteit Persoonsgegevens van 6 maart 2018.
U kunt het gebruik van cookies weigeren door in uw browser de daarvoor geëigende instellingen te kiezen. Wij wijzen u er echter op dat u in dat geval wellicht niet alle mogelijkheden van deze website kunt benutten.
Reisburo Katwijk
Princestraat 8 2225 GB Katwijk T 071-4014300 E info@reisburokatwijk.nl Bezoek onze website
Maak je op voor een nieuwe IJstijd! Nog even en je kunt weer genieten van ijs met Goudse kaas. Pardon? IJs met kaas? Jazeker, en je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld ijs van asperges met witte chocolade. Een voorjaarstrip in eigen land combineer je met een bezoek aan David’s Gelato (Markt 2 in Gouda) waar je kiest uit duizend-en-één smaken. Wat verder weg? Haal je lekkerste ijs bij La Marianna in Bergamo (zie ook hieronder). Of in New York bij Il Laboratorio Gelato (623 Vanderbilt Avenue).
Toch nog een beetje koud in deze nieuwe IJstijd? Dan loop je zeker warm voor de Sangria in het Spaanse Sevilla. Proef ‘m bij Taberna Belmonte (Calle Mateos Gaco 24). Kortom, we leiden je met deze allernieuwste Inspirations weer langs de meest verrassende adresjes en bestemmingen in onze mooie vakantiewereld. Het team van jouw TravelXL reisbureau
Een echte kerel met een rok aan? Dat kan alleen in Schotland. De kilt is nog steeds dé nationale dracht. De Tartan Weaving Mill (555 Castlehill) in Edinburgh, wordt gerund door kiltmaker Geoffrey Tailor. Zijn winkel en kiltmakerij is deels ingericht als museum (gratis toegang). Overigens ook een leuk adresje om jezelf in Schotse kilt te laten fotograferen. Doedelzak erbij, helemaal af.
Zelf ook in voor een Schots ruitje? Check alle bestaande motieven op de site hieronder, ontwerp een ruitje dat er nog niet is, geef je tartan een naam en mail je ontwerp naar deze site. Een commissie buigt zich er dan over. Wellicht is er straks een echte MacJansen, MacBakker, MacSmit, MacVisser of…
Over ijs gesproken: wist je dat het dit jaar precies zeventig jaar geleden is dat de Italiaanse Enrico Panattoni in Bergamo het straciatella-ijs uitvond? Hij besloot om in een grote ijsmachine vloeibare chocolade te mengen met vanille-ijs. Uiteraard begon de chocolade meteen te stollen. Maar omdat de ijsmachine een draaiende beweging maakte, brak de chocolade tegelijkertijd in kleine stukjes. En ziedaar! De naam ontstond omdat deze variant de ijskunstenaar deed denken aan soep met bouillon en gestolde stukjes ei. En die heet ook straciatella (soep). In 2013 overleed de Enrico op 85-jarige leeftijd. Het originele recept is nog steeds een familiegeheim. Proef het ijs, daar waar het werd uitgevonden: La Marianna aan het Largo Colle Aperto 4. En geloof ons: het smaakt echt héél anders dan thuis.
Overigens is Bergamo dit jaar, samen met Brescia, Culturele Hoofdstad van Italië. Beide steden bieden een enorm scala aan culturele evenementen. Maar alleen al Bergamo - met z’n oude, ommuurde bovenstad, duizelingwekkende barokkerken en Romeinse ruines in het centrum - is een feest om doorheen te slenteren. De uitlopers van de Alpen vormen een fotogenieke achtergrond.
In het Canadese dorpje Norwich schieten dagelijks 12.000 stroopwafels van de lopende band. Met dank aan de van oorsprong Hollandse bakker Jacco Schep en z’n twee broers. De stroopwafel verovert ook de VS. In vrijwel elke supermarkt ligt hij in het schap, McDonald’s introduceerde al stroopwafelijs, van Alaska tot Hawaï, en de spelers van de NBA, de nationale basketbalcompetitie in Amerika, eten de stroopwafel vlak voor de wedstrijd om hun energie op peil te houden. “Tastes pretty good, that stroepwoffel.”
In Nederland kennen we deze Hollandse stroopkoek al sinds de middeleeuwen, alhoewel de échte Goudse uit de 19e eeuw stamt. Bakkerij Kamphuisen claimt de eerste te zijn en bakt ze al sinds 1810. De fabriek ligt in het hartje van Gouda en kun je tijdens de Siroopwafel Experience bezoeken. Je kunt ‘m ook proeven in de winkel: Markt 69. Stop een paar exemplaren in je rugzak voor onderweg tijdens je vakantie in eigen land.
Voor het werkelijke western gevoel hoef je niet per se naar het Amerikaanse Arizona of naar de studio’s van Hollywood. In de woestijn van het Spaanse Tabernas, Almeria vind je dezelfde sfeer. Vonden de filmmakers van toen ook. Beroemde spaghetti-westerns als ‘The Good, The Bad and The Ugly’ zijn er opgenomen. Maar ook ‘Indiana Jones and The Last Crusade’. De Wild West-stadjes zijn nu onderdeel van themapark Oasys. Er zijn dagelijks Cancan-voorstellingen en uiteraard Gun Fights, met ook muziek van Ennio Morricone.
Reisburo Katwijk
Princestraat 8 2225 GB Katwijk T 071-4014300 E info@reisburokatwijk.nl Bezoek onze website