



Chefchaouen: Jodenkleur of blauwe ogen
Het Noord-Marokkaanse dorp Chefchaouen toont blauw in alle tinten. Het bergdorp werd in 1471 gesticht door Berberstammen uit het Rifgebergte. Vanaf 1494 zochten Joodse vluchtelingen uit Granada er onderdak, vanwege de Spaanse Inquisitie. Rond 1930 werden de huizen blauw gekleurd, een symbolische kleur binnen het Jodendom. Er gaan ook andere verhalen rond: dat het bijvoorbeeld komt vanwege de blauwe ogen van de bewoners. Wat het ook is, Chefchaouen is een magische plek dat nog steeds heerlijk rustig en relaxt is.
Santorini: beetje schoonmaakmiddel
Het wit en blauw van de huizen op eilanden als Santorini heeft niets te maken met de Griekse vlag. Een flinke laag witte pleisterkalk tegen de buitenmuur reflecteert de zonnestralen en houdt de warmte buiten. Maar dat oogverblindende kalksteen is zo fel onder de Griekse zon dat er soms ook blauw Loukaki aan wordt toegevoegd, een schoonmaakmiddel dat effect heeft op de witte pleisterkalk. Dat maakt de huizen wit én blauw. Blijf op Santorini niet in het drukke Fira hangen, maar klim verder omhoog waar het rustiger wordt, het uitzicht weidser, de lucht blauwer en het blauwe zeewater beneden intenser.
Jodhpur: onderscheid moet er zijn
Het Indiase Jodhpur, in de feeërieke staat Rajasthan, staat bekend als Sun City, maar ook als blauwe stad. Oorspronkelijk schilderden de bewoners die tot de kaste van de Brahmanen behoorden - de hoogste kaste in het Hindoeïstische kastenstelsel - hun huizen blauw. Daarmee konden zij zich van andere kasten onderscheiden. Maar de buren volgden en inmiddels is vrijwel de gehele stad blauw. Locals geloven dat ze daarmee ook muggen tegenhouden. Wat het ook is, het indigo contrasteert sterk met de omringende Thar woestijn. Dat fascinerende gezicht trekt veel bezoekers aan.